Previous Questions PA/SA examination
1. The Jataka Tales were composed in the ancient language of
A .Sanskrit B. Brahmi C. Greek D. Pali Correct Answer: D
2. Who is the head of Indian State?
Prime Minister B. President C. Speker D. Vice President
Correct Answer: B
3.When Was constitution of India adopted by Constitutent Assembly?
4 .Which countries participate in Common wealth Games?
A. All Countries of the world B. Countries which were colonies of British
Empire
C. Asia Pacific Region Countries D. Under Developed Countries
Correct Answer: B
5 Viswananthan Anand is associated with which game?
A. Snooker B. Billiards C. Chess D. Ice Hokey
Correct Answer: C
6. HTTP stands for :
A .Hypo Test Transfer protocol B. Hyper Text Transfer protocol.
C. Hyper Test transfer Proxy D . None of these
Correct Answer: B
7. Polio disease is spread by
A Parasite B. Bacteria C. Virus D. Protozoa
Correct Answer: C
8. Phylloquinone is the chemical name of
A. Vitamin A B. Vitamin C C. Vitamin K D. Vitamin D
Correct Answer: C
9. The best parliamentarian award for 2009 has been conferred on
A. Hema Malini B. Jaipal Reddy C. M. M Joshi D. Manmohan Singh
Correct Answer: C
10. Lothal had a structure which, according to some archaeologists was a
11. Liquefied petroleum Gas (LPG) consist of
A Butane and Propane B . Ethane and hexane . C. Ethane and nonane D. Butane and
nonane
Correct Answer: A
12. The hobby of collecting stamps is called
A. Philnthropy B. Numismatics C. Philately D. Philology Correct Answer: C
13. The new Rupee symbol is a combination of English and ------------ scripts
A . Devanagiri B. Tamil C . Telgu D. Gurmukhi
Correct Answer: A
14. The Nobel prize for 2009 was awarded to
A. Barack Obama B. Bill Clinton C. Mikhail Gorbachev D. Nicholas Sarkoy
Correct Answer: A
15. Who among the following was the author of Rajtarangini “ commonly regarded
as the first genuine history of India written by an Indian ?
A. Banbhatta B. Ravikiriti C. Pushpadanta D. Kalhana
Correct Answer: D
16. Twitter , Facebook and Orkut are example of ______________websites
A. email B. Social Networking C. Search engines D. Internet Telephony
Correct Answer: B
17. H1N1 virus causes which of the following diseases
A. Swine Flu B. Chikungunya C. Dengue D. Avian Flu
Correct Answer: A
18. Biological pigment that determines skin colour in humans is called
A. Protein B. Melanin C. Vitamin D. Toxin
Correct Answer: B
19. My School is to the East of my House . My father’s office is to the South –
West
Of may School . A Park is to the south of my school . towards which direction is
my house located with respect to the Park?
A EAST B. NORTH WEST C. SOUTH WEST
Correct Answer: B
20. Which one is different from others?
A. Calf B. Colt C. Cat D. Puppy
Correct Answer: C
21. A train 350 meters long is moving at a speed of 32 KMPH. It will cross a man
coming from the opposite direction at a speed of 3 KM per hour in
A. 28 seconds B. 24 seconds C. 36 Seconds D. 32 Seconds
Correct Answer: C
22. 0.45/0.005+0.2*50= ?
A. 10 B. 90 C. 100 D. 90.1
Correct Answer: C
23. The age of the father is 5 times of the Son . After 20 years father age us 40.
Then what will be the age if the son.
A. 20 B. 22 C. 21 D. 24
Correct Answer: D 24. A candidate appearing for an examination has to secure 40 % marks to pass paper
I . but he secured only 40 marks and failed by 20 marks . What is the maximum mark
for paper I ?
A. 100 B. 200 C. 150 D. 180
Correct Answer: C
25. Six times of an unknown number is 13 less than 55 . The unknown number
A. 10 B. 7 C. 11 D.5
Correct Answer: B
26 A Sports dealer bought 2000 hockey sticks for Rs 350 each . 10 % of them were
found to be defective and unfit to be sold. At what price should he sell the remaining
sticks to get an overall profit of 8 %?
A. 360. B. 400 C. 420. D. 450
Correct Answer: C
27. The population of a colony of ants increase by 20 % everyday . if one Monday the
population is 3000. On which day of the week is it 5184?
A. Wednesday B. Tuesday C. Thursday D. Friday
Correct Answer: C
28. Three runners Ajay , Bharath and Charan run a race with Ajay finishing 20 meters
ahead of Bharath and 34 ahead of Charan , while Bharath finishes 21 meters ahead of
Charan . Each runner travels the entire distance at a constant speed. What was the
length of the race?
A. 40 meters B. 50 meters C. 60 Meters D. 70 meters
Correct Answer: C
29. If a men assemble 8 machine in a day . How many men are needed to assemble 12
machine in a Day ?
A. 40 B. 20 C. 30 . D. 42
Correct Answer: C
30. Find the area in square meters if the perimeter of football field which is 120 m
long is 400 meters .
A. 6500 Sq m B. 9600 sq m C. 6800 Sq m D. 4800 sq. m
Correct Answer: B
31. At the end of the dinner party all the eight persons present at the dinner party
shake hands with each other once. How many handshakes will be there in all ?
A. 8 B. 16 C. 28 D. 64
Correct Answer: C
32. Select the correct alternative from the given choices
BDFH, CBID ,DZLZ, EXOV-------------------------
A. FVRS B. FVQR C. FVRR D. FVSR
Correct Answer: C
33. Fill in the blank
8, 40,20,100,50------------------125 A. 225 B. 250 C. 200 B. 250
Correct Answer: B
34. If the digits in the number 86435192 are arranged in ascending order, what will be
the difference between the digits which are second from the right fourth from the left
in the new arrangement ?
A. One B. Two C. Four D. Three
Correct Answer: C
35. Three of the following four are alike in a certain way and so form a group . Which
is the one that does not belong to that group?
36. In a certain code language, if the word SECTOR is coded as CESROT then how
will you code the word OPPOSITION?
A. SOPPONOITI B. NOITISOPPO C. SOPOPNOITI D. SOPPONOTIT
Correct Answer: A
37. If 30th
June 1989 was a Friday , then what day of the week was 17th
September
1993?
A. Wednesday B. Thursday C. Friday D. Saturday
Correct Answer: C
38. Complete the Series
18,27,6,9,2,3, ?
A. 1 B 2/3 D. 1/3 D. 1/2
Correct Answer: B
39. Which dance form originated from Kerala?
A. Odossi B. Kathak C. Kuchipudi D. Kathakali
Correct Answer: D
40 . Nathu La is Located in the Himalyas La means
A. Glacier B. Pass C. Hillock D. Crevasse
Correct Answer: B
41. “ A speech delivered without any previous preparation “ can be expressed in
one word only out of the following
A . Extempore B. Maiden C. Spinster D. Empiric
Correct Answer: A
42. The garden is very dry today. Fetch me a ------------------- of water
A. Pale B. Pail C. Spinster D. Empiric
Correct Answer: B
43. Please, may I have -------------oranges ?
A. a few B Some C. Little D. Less
Correct Answer: B
44. Delhi is -------------------than Nagpur
A. More Bigger B. So Bigger C. Very bigger D. much bigger
Correct Answer: D
45. Use proper conjunction in the sentence given below . “ Give me ----------------------- poverty --------------------- riches”
A is/was B. nor/neither C. neither/nor D. here/there
Correct Answer: C
46. we need to ------------------ our appointment
A. reconnect B. reschedule C. Reorganize D. Regret
Correct Answer: B
47. SCEPTICAL is exactly opposite to
A. Convinced B . Doubtful C. Questioning D. Cynic
Correct Answer: A
48. Choose the wrongly spelt word
A. Relevent B. Poignant C. Prevalent D. Malignant
Correct Answer: A
49. A person who hates the institution of marriage
A. Misolgist B. Misogamist C. Misogynist D. Philogynist
Correct Answer: B
50. We have been friends for ages . I ______________ her since we were children .
A. am knowing B. are known C. have Known D. is known
Correct Answer: A
For more help and study material for preparing postal/sorting Assistant Examination 2012
Please Visit http://nfpemavelikaradivision.blogspot.com
For NFPEMAVELIKARADIVISION.BLOGSPOT.COM
S Jayachandran , System Administrator , Mavelikara postal Division, Mavelikara -690101
0 comments:
Post a Comment